Makejev Ivan - příběh válečného zajatce

18. 04. 2017 18:45:00
Pracovali jsme ponejvíc při stavbě silnic nebo v kamenolomech. Snažili jsme se ze všech sil vydržet, protože jsme poznali, že ten, kdo odpadne při práci vysílením, propadne životem navždy.

Ivan Makejev se narodil v roce 1912 ve vesnici v provincii Sachkovichi Černigov (nyní - region Brjansk). Rodina měla 10 dětí, 5 chlapců a 5 dívek. Jedna z nich - Tatiana byla babičkou Natalie Ovčinikové, která mi poskytla tyto informace. Kromě Ivana i jeho dva mladší bratři byli zabiti během druhé světové války, v roce 1943 Philip a Andrew v roce 1944.
Rodina pracovala v zemědělství. Ivan byl také farmář.
V roce 1937 si vzal Evženii, dívku ze sousední vesnice. V roce 1939 se jim narodila dcera Světlana.
22.června 1941 Německo napadlo Sovětský svaz. Ivan narukoval 26.června 1941 do Rudé armády.

Rodina ztratila kontakt s Ivanem v pozdním létě. Žádné informace nepřišly ani v průběhu války. Co víc, čekala desítky let. Až teprve po 60 letech, po digitalizaci archivů ministerstva obrany, po vytvoření databanky na obd-memorial.ru bylo potvrzeno, že byl zabit během Velké vlastenecké války 1941-1945.
V prvních měsících války Rudá armáda ustupovala, ztrácela města a obce. Mnoho armádních jednotek i okolí se dostalo do zajetí. Ivan Makejev byl zajat 3.9.1941 v okolí Bryansku. Poté se dostal do zajateckého tábora Stalag VIII-F (318) v dnešních Lambinowicích.. Jeho táborové číslo bylo 18382.

Do pracovního komanda R 12 Rejvíz se dostal 18.11.1941. Podmínky v táboře v jeho začátcích byly hrozivé. Ivan umírá ani ne měsíc po příchodu 12.12.1941.

Na tento tábor R-12 vzpomíná i další ruský zajatec F. V. Lučuk, který v roce 1963 na tehdejší MěNV ve Vrbně pod Pradědem napsal tento dopis:

„ Byl jsem zajat v prvních dnech války s Polskem. Spolu s jinými jsme byli dnem i nocí hnáni do Německa, kde jsme v krátké době vystřídali několik koncentračních táborů. Vykonávali jsme různé práce a naši dozorci nás nijak nešetřili. Pracovali jsme ponejvíc při stavbě silnic nebo v kamenolomech. Snažili jsme se ze všech sil vydržet, protože jsme poznali, že ten, kdo odpadne při práci vysílením, propadne životem navždy.

Po dvou letech jsme byli převezeni do malého tábora uprostřed lesů, kde jsme za velmi těžkých podmínek káceli stromy a budovali silnice v lese. Vstávali jsme za tmy a za tmy se vraceli zpět. Měli jsme jen chatrné oblečení a na nohou dřeváky. V zimě jsme se balili do kusů pytlovin. Promoklé šaty nám ani přes noc nestačily uschnout, ale my jsme se neodvažovali zůstávat doma, protože bychom nedostali i tak malý příděl potravin. Nejhůře nám bývalo v zimě, kdy tábor byl oddělen od světa, přísun potravin vázl a mnozí kamarádi podlehli zhoubným nemocem. Naše prořídlé řady byly občas doplňovány z hlavního zajateckého tábora v Landsdorfu (od Rejvízu po hlavní cestě asi 8 km k Mikulovicím). Občas se některý z nově příchozích zajatců pokusil o útěk, ale byl chycen a zastřelen. Když se ke konci války změnila situace na frontě v neprospěch Německa, začali se k nám dozorci poněkud lépe chovat. Některé z nás dokonce poslali pracovat na usedlosti v okolí nebo na pilu nedaleko tábora. Mě přidělili do Karlovic u Vrbna. Tam jsem se měl o něco lépe. Čeští, a často i němečtí dělníci nám podstrkovali jídlo a dávali nám informace o situaci na frontě.

Porážky fašizmu jsem se dočkal i já, i když s podlomeným zdravím. Po válce jsem se setkal s manželkou a dvěma syny. Nyní jen vzpomínám na všechna utrpení, která nám způsobila fašistická tyranie a s úctou se klaním před památkou těch, kteří zůstali na různých místech Evropy i ve vašich krásných lesích. Nedej bože, aby znovu povstal nový nepřítel k dalšímu válčení a zotročování národů.“

Autor: Roman Janas | úterý 18.4.2017 18:45 | karma článku: 25.62 | přečteno: 774x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 743

Před jedenácti lety jsem začal s pátráním po osudech válečných zajatců, kteří prošli pracovními komandy na Jesenicku. Více než 130 jich zde zemřelo nebo bylo zastřeleno.

V květnu roku 2016 jsem v muzeu v České Vsi založil válečnou expozici, které se věnuji dodnes.

Muzeum můžete navštívit zde:

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...