Frederick Sidney Sugden - příběh válečného zajatce

V době svého zajetí prošel hlavním táborem v Lambinowicích (Stalag 344 Lamsdorf). Zřejmě prošel ještě dalšími pracovními komandy než se dostal do Vápenné.

Frederick Sidney Sugden se narodil v Liverpoolu v roce 1920. Krátce před vypuknutím války jej prastrýc přemluvil, aby se přihlásil do armády. Tušil, že se blíží válka. Fred se přihlásil k jednotce Cameron Highlanders, kde už sloužil jeho prastrýc.

Propagační fotografie z tábora Lamsdorf Stalag VIII B (344)

V době svého zajetí prošel hlavním táborem v Lambinowicích (Stalag 344 Lamsdorf). Zřejmě prošel ještě dalšími pracovními komandy než se dostal do Vápenné. V pracovním komandu E 173 ve vápence Antona Latzela ve Vápenné se prokazatelně objevil 9. března 1944. Od operace Barbarossa (útok na Sovětský svaz) chyběla Německu pracovní síla. Proto i na Jesenicku bylo potřeba nahradit chybějící pracovní sílu válečnými zajatci.

Vápenka Antona Latzela v letech 1939-1945

Ve Vápenné se nacházelo několik lomů (lom firmy Latzel, Neugebauer, Rösner a Zöthe). Fred pracoval v tom největším, kterým byla vápenka Antona Latzela. V tomto táboře zemřel skotský zajatec Nelson David Ogg.

Fred Sugden v komandu E-173
Fred Sugden v komandu E-173 další

 

Fred se dožil osvobození a po válce se vrátil zpět do Liverpoolu a stal se hasičem. V roce 1948 si vzal za ženu Lindu Poole, bohužel jim nebylo dopřáno mít děti. Barbara Reece (Fredova neteř) si vzpomíná na vyprávění své maminky, že strejda byl velice milý a bezstarostný člověk. Miloval povídání u šálku čaje a cigaretou vlastnoručně „ubalenou“ v papírku firmy Rizla. Byla to snad nejtenčí cigareta na světě.

Zemřel předčasně v roce 1973 na infarkt ve věku 53 let.

 

 

Fred je jednim z 1533 válečných zajatců, které se mi podařilo za 12. let hledání identifikovat a dokonce se spojit s jeho rodinou. Jeho příběh je také jedním z 12 příběhů, které si budete moci přečíst od 14. dubna 2018 v prostoru válečné expozice muzea obce Česká Ves a zajateckých táborů na Jesenicku.

Válečná expozice v muzeu obce Česká Ves a zajateckých táborů na Jesenicku

 

Autor: Roman Janas | středa 7.3.2018 21:10 | karma článku: 12,49 | přečteno: 338x